Alergie na lepek

Lepek je bílkovina obsažená v některých obilninách, která je velmi často příčinou zdravotních problémů, které souhrnně nazýváme intolerancí lepku nebo alergií na lepek. Při nesnášenlivosti lepku náš imunitní systém reaguje přehnaně na tuto látku, což způsobuje mnoho převážně střevních problémů.

alergie-na-lepek-psenicny-chleb

 

Intolerance lepku nemusí být celiakie

Jako celiakii označujeme autoimunitní onemocnění, které se u dospělých nazývá rovněž jako sprue. Celiakie potřebuje pro svůj úplný rozvoj přibližně 13 let, zatímco intolerance lepku je okamžitý stav organismu – reakce. Při diagnóze musí být současně prokázány tyto protilátky: s-IgA – protilátky proti gliadinu (lepku) a s-IgA – protilátky proti transglutamináze ve stolici. Pro potvrzení nemoci je absolutně nezbytné provést biopsii.

Na začátku nemoci nemusí být příznaky ještě patrné, nebo jsou velmi nespecifické povahy. U lidí, kteří nemají žádné příznaky, ale byly u nich testem potravinové intolerance zjištěny protilátky proti lepku, mají zvýšené riziko rozvinutí celiakie.

Při celiakii i intoleranci lepku je v obou případech vždy stejný postup: úplně vyřadit z jídelníčku lepek a podporovat, popř. obnovit střevní flóru živými střevními mikroorganismy schopnými reprodukce.

 

test-na-intoleranci-potravin

Vyberte si variantu testu potravinové alergie, která vám sedne nejlépe.

Vyzkoušejte tyto účinné testy potravinové alergie PRO IMMUN M, které jsou založeny na principu CELLSYMBIOSIS THERAPYpodle jedinečného konceptu MUDr. Heinrichera KREMERA.

 

 

Potraviny, které je důležité vynechat při intoleranci lepku:

  • tyto druhy obilí: pšenice, žito, ječmen, oves, kamut, špalda
  • výrobky z těchto obilnin: chléb, mouka, sušenky, pečivo, dorty, potraviny připravené v trojobalu, pizza, těstoviny, slad a pivo.

 

intolerance-lepkuNahradit oblíbené potravinami bezlepkovými variantami je snadné

Na pečení můžete například využívat mnoho různých druhů bezlepkových mouk, jako je mouka rýžová, pohanková, jáhlová.  Zvolte např. sladké kukuřičné sušenky, nebo pohankové lupínky oslazené ovocnou koncentrovanou šťávou, rýžovým nebo agávovým sirupem.

 Konzumaci sladkostí jako jsou průmyslově vyráběná čokoláda nebo sladké pečivo se snažte omezit – obsahují umělé cukry a mohou obsahovat i lepek. Raději jezte čerstvé či sušené ovoce nebo oříšky, pokud na ně nemáte reakci. Nápoje by měly být pokud možno neslazené, například šťáva z ovoce smíchaná s perlivou vodou.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací.