Alergie na histamin – o co se jedná a jaké problémy způsobuje

Co je to histamin a jakou má v těle funkci?

Vyplavování histaminu je zcela normální proces, který nastává při každé obranné reakci organismu na cizorodou látku. Například při včelím píchnutí, při popálení od kopřiv a podobně, se histamin jako důležitý tkáňový hormon stará o rozšíření malých cév, aby se velké imunitní buňky mohly postarat o likvidaci všech patogenních látek, které v organismu nemají co dělat.

Až do této doby je vše v pořádku, že? Co však dělat s tím, když vlivem oslabení či „zbláznění“ obranyschopnosti (imunity) organismu, se histamin vyplavuje i při konzumaci zcela přirozených potravin, při kontaktu s pylem, prachem? K potravinám, které jsou pro naše tělo přirozené, ale imunita na ně může reagovat přehnaně, patří například vejce, jablka, oříšky a další rostlinné i živočišné produkty. A právě tyto alergeny v souvislosti s histaminem mohou v těle způsobovat obrovské akutní či chronické problémy.

rozkvetla-louka-alergie-na-histamin

 

Co je histaminová intolerance?

intolerance-morskych-plodu

Při alergii na histamin se tělo neumí vyrovnat s jeho nadměrným vyplavováním a často tato látka působí větší problémy než samotný alergen, kvůli kterému je histamin uvolňován v první řadě. Pokud má tělo problémy se vyrovnat s nadměrným vyplavením histaminu a jeho zpracováním (a to platí i pro příjem potravin s vyšším obsahem histaminu), mluvíme o histaminové intoleranci. Nadprodukce histaminu je škodlivá vždy a je dobré pátrat po její příčině.

Histamin je tedy produkován organismem, ale je i přijímán v různých množstvích spolu s potravou. Při alergii na histamin je dobré se zcela vyhnout těmto potravinám, které mají obsah histaminu největší:

  • některé druhy mas: kuřecí maso, ryby
  • konzervované potraviny včetně kompotů, zavařenin, nakládané i kvašené zeleniny (čím starší, tím více histaminu obsahuje)
  • hotovky, veškerá průmyslově vyráběná jídla (mražená i chlazená)
  • přezrálé ovoce (pomeranče, kiwi, meruňky) či zelenina (rajče, cibule, avokádo)

 

Jaké problémy může v těle prujemhistamin vytvářet?

  • Histamin způsobuje otoky a tlak v postiženém místě
    • migrény – bolest poloviny hlavy
    • myogelóza – bolestivá ztuhlost svalů v krční páteře, šíje, stehen a dalších svalových skupin
    • revmatismus, ischias, lumbago, bolest trojklanného nervu
  • Histamin zvyšuje vylučování žaludeční kyseliny
    • chronická gastritida
  • Histamin křečovitě stahuje trávicí trakt
    • různé trávicí obtíže (malabsorpce, zácpa, průjem, …)
    • zánět střevní sliznice (gastritida)
    • podráždění, záněty tenkého a tlustého střeva (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, leaky gut syndrom)
    • chronický zánět slinivky břišní (pankreatitida)
  • Histamin způsobuje spasmus bronchiální svaloviny
    • dušnost až po astma a chronickou bronchitidu
  • Histamin zvyšuje lokální vyplavování histaminu
    • neurodermitida
    • svědivost
  • Histamin podporuje uvolňování adrenalinu
    • agresivní chování a stavy neklidu
    • nervozita, záchvaty úzkosti a paniky
  • Histamin stimuluje naši centrální nervovou soustavu, může zapříčinit i některá onemocnění kardiovaskulárního systému
    • poruchy srdečního rytmu (tachykardie, arytmie)
    • vysoký krevní tlak (funkční nebo arteriální hypertenze)
    • příliš nízký krevní tlak (hypotenze)
    • stavy vyčerpanosti (chronický únavový syndrom)
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací.