Co na průjem a jak jej zastavit – přírodní látky proti průjmu

Trápí vás jakákoliv forma infekčního průjmu? Ať už na cestách do zahraničí nebo i doma po snědení závadné potraviny či při nedostatečné hygieně?

Pokud vás průjem na dovolené nebo doma zastihne, není hned důvod k panice. Většina potíží ustoupí sama po dvou až třech dnech. Jen v těžších případech, kdy se objeví krvavé průjmy nebo dojde k narušení střevní sliznice a pokožky častým utíráním, je nutné vyhledat lékaře. Bakterie, původci infekčních průjmových onemocnění, se totiž mohou skrze oděrky dostat do krevního řečiště a napáchat ještě více škody.

Největším problémem při průjmových onemocněních bývá dehydratace organismu.

pitny-rezim

 

CO na průjem? Hlavně Pijte, pijte a pijte...

Při průjmu je nezbytný dostatečný příjem tekutin a elektrolytů. Účinný elektrolytický nápoj si můžete v případě nouze připravit i sami.

 

Recept: elektrolytický nápoj proti průjmu

Na jeden litr vody (balené nebo převařené) použijte následující suroviny:

  • 1/4 lžičky soli – chlorid sodný
  • 2 lžičky cukru či medu – glukóza
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva – uhličitan sodný
  • 1/2 šálku pomerančového džusu nebo jeden rozmačkaný banán – draslík

 

Tento nápoj je vhodný pouze pro dospělé!

 

Přírodní látky proti průjmu

Efektivní mikroorganismy a prebiotická vláknina

Studie prokázaly, že užívání efektivních mikroorganismů pomáhá zkrátit délku a zmírnit závažnost infekčních průjmových onemocnění.

balicek-streva

Z našeho e-shopu doporučujeme kombinaci PRO EM SAN, PRO BASAN a PRO PRÄBIOMA v komplexním Balíčku střevní mikroflóry. Obsahují potřebné efektivní organismy a pro podpůrnou léčbu průjmu se velmi osvědčily.

Například probiotický přírodní doplněk stravy na střeva Pro EM SAN je tvořen 31 odlišnými kmeny vysoce dávkovaných, efektivních mikroorganismů a obsahuje 24 různých bylinných a rostlinných extraktů. Díky svému vysokému obsahu efektivních mikroorganismů je vhodnou podporou při všech onemocněních střeva, střevní sliznice a podobných obtíží.

Proč je tento produkt vhodný pro přírodní podpůrnou léčbu průjmu?

  • Aktivní mikroorganismy slouží k nastavení rovnováhy bakteriálního prostředí tlustého střeva a k podpoře regenerace a udržení zdraví střevní sliznice.
  • Extrakty z bylin, hub a ovoce mají zklidňující účinky na střevní sliznici, působí protizánětlivě a podporují trávení.
  • Obsahové látky přispívají k celkovému zlepšení a podpoře zdraví.

 

Stejný účinek byl potvrzen i pro různé druhy prebiotické vlákniny, která slouží jako potrava pro bakterie kyseliny mléčné. Vyvážené spektrum prebiotické vlákniny najdete v doplňku stravy Pro Prabioma.

 

Dieta při průjmu – zaměřte se na potraviny bohaté na rozpustnou vlákninu

Mezi skvělé potraviny pro dietu při průjmu patří strouhané jablko, vařená mrkev, rozmačkaný banán nebo také ovesný šlem či šlem z lněných semínek. Tyto potraviny nejen že zahušťují tráveninu ve střevech, ale vytvářejí na podrážděné střevní stěně ochranný film. O potravinách, které pomáhají proti průjmu, se dočtete v našem dalším článku Potraviny pro průjmu.

ovoce

 

Taniny a hořčiny proti průjmu

Jiným způsobem pracují taniny. Podporují stažení podrážděné a zanícené střevní sliznice, aby se voda nemohla dostat do střev a z těla ven. Mimo to fungují antibakteriálně a zmírňují bolesti. Taniny najdete v černém a zeleném čaji. Ověřené jsou rovněž čaje z borůvek, dubové kůry nebo kontryhelu.

pro-intest

Z našich doplňků stravy doporučujeme hořký bylinný likér Pro Intest, který pomůže zklidnit podrážděnou střevní sliznici.

 Rostlinné hořčiny obsažené v produktu Pro Intest působí na sliznici žaludku, zvyšují sekreci žaludeční kyseliny a tvorbu trávicích enzymů.

Hořčiny rovněž podporují a zlepšují funkci horních trávicích orgánů při diverzních potížích trávicí soustavy, nejenom průjmu.

 

Bojíte se průjmu a chcete se mu pokud možno zcela vyvarovat? Nejlepší je vždy prevence.

O řadě preventivních opatření se můžete dočíst v článku Faraonova pomsta aneb jak se vyvarovat průjmům na cestách, který připravila naše nutriční terapeutka Hana Lang. 

 

Poprvé publikováno: 25. 5. 2017

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací.