Alergie na potraviny (4. díl) – Tajná řeč etiket na potravinách

Pokud jste si přečetli předchozí díly našeho seriálu Alergie na potraviny, už víte, co jsou potravinové alergie, jak vznikají, a jak se stravovat tak, aby to bylo v souladu s vaším osobním plánem podle výsledků testů potravinové intolerance.

V tomto dílu se podíváme na složení potravin a tajnou řeč etiket na potravinách – na co bychom si při optimalizaci našeho stravování měli dávat pozor.

 

tajna-rec-etiket

 

Složení potravin

Složení potravin udává, z kterých složek se skládá daná potravina. U balených potravin musí být uvedeny veškeré složky včetně aditiv použitých při výrobě. Přídatné látky musí být vždy označeny tak, aby bylo možné z názvu odvodit důvod jejich použití (např.: zesilovač chuti, konzervační látka atd.). Navíc musí být uveden buď název látky, nebo tzv. „éčko“ s číslem. Například u tekutého koření by tedy mohlo být uvedeno: „zahušťovadlo E 412“, nebo „zahušťovadlo guarová mouka“.

 

Dávejte pozor na pořadí

Pořadí přísad ve složení na etiketě uvádí, která přísada má největší, a která nejmenší podíl na hmotnosti výrobku.

Například: „Složení: voda, …, cukr“. Voda, která je zmíněna na prvním místě, má v tomto případě ve výrobku největší podíl a cukr ten nejmenší, jelikož je zmíněn jako poslední.

 

Opatrně s cukrem!

Skutečné množství leckteré nežádoucí přísady, jako je například cukr, se dá na etiketě snadno zamaskovat. Cukr se skrývá za následujícími názvy: fruktóza nebo ovocný cukr, glukóza nebo hroznový cukr, maltóza nebo sladový cukr, oligofruktóza, galaktóza, invertní cukr, sacharóza, laktóza nebo mléčný cukr, dále všechny cukry vyrobené ze škrobu: škrobový sirup, maltodextrin, škrobový sirup, dextróza, glukózový sirup, dextrózový sirup a fruktózový sirup.

Pozor na mléčné bílkoviny

… pokud jste na ně byli pozitivně testováni. V potravinách se často vyskytují skrytě. Schovávají se za těmito názvy: laktoglobulin, kasein, laktosérum, laktalbumin, hydrolyzované mléko, crème fraîche (smetana ke šlehání), zakysaná smetana, jogurt, plnotučné a nízkotučné sušené mléko, kondenzované mléko, podmáslí.

 

Mezery v zákonech

Bohužel stále existují mezery v zákonech upravujících povinnost informovat. Následkem toho nemusí být zveřejněné složení nějakého výrobku přeci jen úplné. Výrobce má totiž povinnost uvést ty složky a pomocné látky, které při výrobě potraviny použil on sám. Spotřebitel se však už nedozví, které látky byly obsaženy v nakoupených surovinách.

Nejjistější cestou, jak se vyvarovat přísad, jako jsou neznámá pojiva, mazadla a barviva, polevy a plnidla, je nakupovat čerstvé potraviny přímo u výrobce nebo prodejce, který garantuje, že výrobek je hypoalergenní a že byla prověřena kvalita (chemicky) čistých látek.

 

„Light“ výrobky

S tímto označením musí být spojeny určité vlastnosti výrobku, protože se nejedná o pojmy zakotvené v zákonech týkajících se potravinářství. „Light“ může znamenat např. nízkokalorický, snížený obsah alkoholu, snížený obsah tuku, snížený obsah cukru nebo lehce stravitelný. Umělá sladidla byste neměli konzumovat vůbec.

 

Přírodní minerální voda

Tento název smí nést pouze úředně schválená minerální voda, která v jednom litru obsahuje nejméně 1000 mg rozpuštěných minerálních solí a 250 mg kyseliny uhličité. Minerální vody s hořčíkem ho musí obsahovat nejméně 50 mg na litr, stejně tak minerální vody s vápníkem ho musí mít 150 mg na litr.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací.