Pro Ferra Ferment
K šetrnému doplnění zásob železa: Pro Ferra Ferment poskytuje fermentovaný síran železnatý z houby koji Aspergillus oryzae a kombinuje tak dobrou snášenlivost rostlinného železa s vysokou biologickou dostupností dvojmocné soli železa. Navíc podporuje metabolismus železa pomocí vitaminu C a vybraných vitaminů skupiny B.
Silný a jemný zároveň: Fermentované železo z houby koji
Železo je nezbytné pro tvorbu krve, přenos kyslíku a zásobování buněk energií. Jeho nedostatek proto způsobuje, že jsou lidé bledí, unavení a apatičtí. Postiženy jsou především ženy, ale také vegetariáni a vegani. Hlavními důvody nedostatku železa u žen jsou menstruace a těhotenství a nízká biologická dostupnost rostlinného železa v bezmasé stravě.
Zná to každý, kdo se někdy musel spolehnout na přídavek železa: běžné přípravky se síranem železnatým a dalšími dvojmocnými solemi železa (Fe2+) často zasahují žaludek a střeva. Uvolňují stopový prvek rychle do těla - což je na jedné straně činí velmi účinnými, ale na druhé straně dráždí sliznice v trávicím traktu. Rostlinné železo je lépe snášeno, ale špatně se vstřebává, protože je převážně v trojmocné formě (Fe3+) a pevně vázané.
Vysoce biologicky dostupné a dobře snášené železo
Umožňuje to ušlechtilá forma: Naše železo pochází z unikátní patentované fermentace s plísní koji Aspergillus oryzae. Při tomto procesu se startovací kultura rýže a houby obohacuje o dvojmocný síran železnatý, který houba během další fermentace ukládá do svých buněk. Takto vložené železo se zřejmě v organismu uvolňuje mnohem pomaleji, a tedy šetrněji než izolovaný síran železnatý, který se často používá při nedostatku železa1. Přesto se do krve dostává ve stejně vysoké koncentraci a nabízí tak alternativu přírodního původu k rostlinným zdrojům železa, které jsou rovněž dobře snášeny, ale mají nízkou biologickou dostupnost.
Žádná šance pro volné radikály
Rychlé uvolňování a vstřebávání běžného železa může překročit vazebnou kapacitu transportního proteinu transferinu, zejména při vysokých dávkách. Výsledkem je nadbytek volného železa v krvi, který podporuje tvorbu kyslíkových radikálů. Rovnoměrné a pomalé vstřebávání našeho fermentovaného železa takovému nadměrnému vstřebávání železa účinně brání.
Bezpečné a bez vedlejších účinků
Kvašení rýže houbami rodu Aspergillus (koji) má v Asii a zejména v Japonsku staletou tradici a slouží mimo jiné jako základ pro přípravu sójových omáček, miso nebo saké. Aspergillus oryzae má certifikát GRAS (GRAS = obecně považovaný za bezpečný) amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), a je tedy klasifikován jako nezávadný. V aplikačních studiích se ukázalo, že naše železo fermentované v Koji je naprosto bezpečné a bez vedlejších účinků, a to i při dlouhodobém užívání a vysokých dávkách1,2.
Doplněno o pufrovaný vitamin C...
Vitamin C získává z potravy více železa. Redukuje trojmocné železo na přímo dostupné dvojmocné železo, a tím zvyšuje výtěžnost železa z rostlinných potravin. Pro Ferra Ferment obsahuje žaludečně šetrný pufrovaný vitamin C ve formě askorbátu sodného.
... a vybrané vitaminy skupiny B
Vitamíny B2, B6, B12 a kyselina listová spolu se železem dodávají energii a pomáhají při tvorbě krve. Vitaminy B6, B12 a kyselina listová jsou již přítomny v aktivní koenzymové formě, kterou tělo může využít přímo bez přeměny.
Železo v těle
Železo je nezbytné pro tvorbu krve, přenos kyslíku a zásobování buněk energií. Hraje také důležitou roli v imunitním systému a pro kognitivní schopnosti. Lidské tělo obsahuje přibližně 3 až 5 gramů železa, z toho asi 80 % ve formě aktivního funkčního železa: mimo jiné v hemoglobinu červených krvinek, v myoglobinu svalových buněk a v enzymech obsahujících železo v mitochondriálním dýchacím řetězci. Zbývajících 20 % je uloženo ve formě feritinu a hemosiderinu v játrech a slezině nebo koluje v krvi vázané na transferin.
Žehlička na třísky vs. nežehlička na třísky
Tělo získává železo výhradně z potravy, a to ve formě hemového a nehemového železa. Dvojmocné železo (Fe2+) vázané v molekule hemu, které mu dalo název, se nachází výhradně v živočišných potravinách, zejména v mase, uzeninách a játrech.
Rostliny dodávají především nehemové železo, což je železo v ionizované, většinou trojmocné formě (Fe3+). Trojmocné železo se však musí nejprve přeměnit na dvojmocné, než se může vstřebat ve střevě, a proto má mnohem horší biologickou dostupnost. Některé rostlinné látky, jako jsou fytáty, oxaláty a třísloviny, navíc brání vstřebávání železa.
Nedostatek nebo zvýšená potřeba
Nedostatek železa je jedním z nejčastějších nedostatků živin na celém světě. Postiženy jsou především ženy, ale také vegetariáni a vegani. U žen je to způsobeno menstruací a těhotenstvím, u bezmasé stravy je to způsobeno nízkou biologickou dostupností rostlinného železa.
Vzhledem k tomu, že příliš mnoho železa může být škodlivé, měly by se doplňky stravy ve vysokých dávkách užívat pouze v případě, že byl diagnostikován jeho nedostatek. Naopak zvýšenou potřebu lze uspokojit pomocí mnohem méně dávkovaného doplňku stravy, jako je náš Pro Ferra Ferment.
Zdravotní tvrzení:
- Železo přispívá k energetickému metabolismu, tvorbě červených krvinek a hemoglobinu, přenosu kyslíku v těle, funkci imunitního systému,
- snížení únavy a kognitivním funkcím.
- Vitamin C zvyšuje vstřebávání železa.
- Vitamíny C, B2, B6 a B12 přispívají k energetickému metabolismu.
- Vitamin B2 přispívá k metabolismu železa.
- Vitamíny B6 a B12 přispívají k tvorbě červených krvinek.
- Kyselina listová přispívá k normální tvorbě krve a ke snížení únavy.
Zdroje
¹ Bries, A. E., Wang, C., Agbemafle, I., Wels, B. & Reddy, M. B. Hodnocení akutního sérového železa, železa nevázaného na transferrin a gastrointestinálních symptomů při třítýdenní konzumaci Aspergillus oryzae obohaceného železem ve srovnání se síranem železnatým. Curr. Dev. Nutr. 3, (2019)
² Reddy, M. B., Armah, S. M., Stewart, J. W. & O'Brien, K. O. Iron Absorption from Iron-Enriched Aspergillus oryzae Is Similar to Ferrous Sulfate in Healthy Female Subjects. Curr. Dev. Nutr. 2, (2018)
Složení
Kultura Aspergilus oryzae (inaktivovaná) obohacená síranem železnatým (42,2 %); vitamin C (L-as-korban sodný) (20,5 %); potahová látka: pululan(obal tobolky Gr. 0); plnidlo: mikrokrystalickácelulóza; vitamin B6 (pyridoxal-5'-fosfát) (0,4 %); vitamin B2 (riboflavin) (0,3 %); vitamin B12 (methylkobalamin na manitolu); kyselina listová ((6S)-5- methyltetrahydrofolová kyselina, glukosaminová sůl).
OBSAH LÁTEK
|
V DENNÍ DÁVCE
|
% DDD *
|
Železo (z kultury Aspergill)
|
21 mg
|
150
|
Vitamin B2 (riboflavin)
|
1,4 mg
|
100
|
Vitamín B6 (pyridoxal 5-fosfát)
|
1,4 mg
|
100
|
Folát (5-methyltetrahydrofolát)
|
100 µg
|
50
|
Vitamin B12 (metylkobalamin)
|
2,5 µg
|
100
|
- DOPORUČENÉ UŽÍVÁNÍ: Užívejte prosím 1 kapsli denně s dostatečným množstvím tekutiny. Nejlepší je užívat jej nalačno nebo alespoň 1 hodinu před jídlem nebo po něm. Nepřekračujte doporučenou denní dávku.
- UPOZORNĚNÍ: Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Není určeno jako náhrada zdravé a vyvážené stravy. Skladujte v chladu, suchu a chraňte před světlem. Uchovávejte mimo dosah dětí. Sáčky s vysoušedlem ponechte v plechovkách až do vypotřebování výrobku. Obsahují potravinářský oxid křemičitý a chrání výrobek tím, že absorbují vlhkost, která se do plechovky dostane při každém otevření. Díky tomu zůstává výrobek suchý.
- VÝHRADNÍ DISTRIBUTOR PRO ČR a SR: MitoLife, s.r.o. Lomená 1145, Kamenice 25168, IČO: 24740578, www.mitolife.cz
- VÝROBCE: TISSO NATURPRODUKTE GMBH, Eisenstrasse 1, Wenden, 57482, Německo
MitoLife s.r.o. je výhradním distributorem prvotřídních doplňků stravy německé firmy TISSO Naturprodukte GmbH v České a Slovenské republice.
Produkty v našem e-shopu obsahují pouze prvotní látky z původní přírody té nejvyšší kvality. Všechny látky jsou certifikované, antialergenní, bez umělých přísad, konzervačních látek a sladidel.
Všechny původní látky podléhají přísnému testování v mikrobiologickým laboratořích, kde jsou testovány na těžké kovy, insekticidy, pesticidy, plísně a radioaktivitu. Více o záruce nejvyšší kvality produktů Tisso.