Granátové jablko – lahodné ovoce bohaté na polyfenoly, vitamíny a minerály

Granátové jablko je nejstarší léčebné a kulturní ovoce lidstva. Pro své výjimečné a pozitivně působící vlastnosti se využívá při prevenci i podpůrné léčbě různých zdravotních obtíží – a to buď ve formě plodu nebo výtažku.

Toto exotické ovoce původem ze Somálska, které se rozšířilo již téměř do všech tropických zemí, roste hojně na keřích či vzrostlých stromech marhaníku granátového. 

 

Granátové jablko obsahuje cenné polyfenoly

 

Lečivé látky obsažené v granátovém jablku

  • Granátová jablka obsahují vysoký obsah flavonoidů (především anthocyane a quercetin), polyfenolů (ellagitaniny a punicalagin), jakož i fenolových kyselin (kyseliny ellagové a kyseliny gallusové).
  • Díky svému vysokému obsahu polyfenolů mají významně pozitivní účinky na zdraví.
  • Většina známých polyfenolů je rozpustných v tucích a proto pro lidský organismus obtížně vstřebatelných, polyfenoly obsažené v granátovém jablku jsou naproti tomu rozpustné ve vodě a vykazují 95% biologické vstřebatelnosti! Jejich vstřebatelnost samozřejmě úzce závisí na stavu střevního mikrobiomu a proto může být velmi individuální.
  • Granátová jablka jsou bohatá na vitamín C, železo, zinek a vápník, vitamín B.

 

Pozitivní účinky granátového jablka na zdraví

  • Pravidelná konzumace granátových jablek je velice prospěšná.
  • Účinné látky vykazují protizánětlivé, anti-alergenní, anti-arteriosklerózní a protirakovinné účinky (pozitivní účinky při rakovině prostaty).
  • Významné anti-oxidativní působení.
  • Blahodárný vliv na nervovou soustavu.
  • Pomáhají snižovat krevní tlak, posilovat imunitní systém.
  • Jsou užitečná pro regeneraci střevního mikrobiomu – udržují rovnováhu mezi hodnými a zlými bakteriemi ve střevech, napomáhají ničení parazitů.
  • Prokazatelné afrodiziakální účinky, takže s jejich konzumací opatrně ;-).

 

Granátové jablko je velmi chutné cizokrajné ovoce

 

Grenadina – sladká šťáva, sirup z granátových jablek

Jak jíst granátové jablko

Slupka granátového jablka se nařízne a vyloupnou se ní jednotlivá semínka obalená měkkou dužinou, která se jí. Semínka se mohou i vypeckovávat.

Mnoho lidí odrazuje častější konzumace tohoto ovoce kvůli tomu, že obsahuje mnoho semínek a vypeckovávat každé semínko od dužiny je pracné. Pokud někomu z vás semínka vadí, doporučujeme si připravit šťávu z granátových jablek. Buď použijeme kvalitní odšťavnovač, pokud jej ale nemáme, nevadí. Místo toho jablka rozmixujeme s vodou a následně přecedíme přes jemné síto. Všechny kousky semínek zůstanou v sítu, můžeme si tak vychutnat čistou hodnotnou šťávu.

 

Grenadina – sladká šťáva, sirup z granátových jablek

Grenadina – oblíbená sladká šťáva z granátových jablek, která se často využívá při přípravě míchaných alkoholických nápojů.

Chtěli byste si připravit vlastní grenadinu? Není nic jednoduššího, stačí si odšťavnit pár granátových jablek (na cca 1 šálek). Šťávu pak smícháme s polovičním množstvím kvalitního přírodního cukru. Džus s cukrem krátce povaříme v hrnci až se cukr zcela rozpustí a poté sirup slijeme do skleněné nádoby, kterou dobře uzavřeme. V lednici nám vydrží i několik týdnů.

Na zdraví!

 

Pro Dialvit44 je doplněk stravy s výtažkem z granátového jablka
a dalšími prospěšnými látkami

Granátové jablko bohužel není k mání v obchodech po celý rok. Jedná se o sezónní ovoce. Pokud chcete čerpat jeho cenné látky po celý rok, můžete si zakoupit přírodní doplněk stravy Pro Dialvit44, který obsahuje hodnotný výtažek z granátových jablek.

TISSO_Produktbild_Dialvit44

Pro Dialvit44 se využívá jako multivitamínový doplněk stravy sloužící k doplnění důležitých vitamínů, stopových prvků, aminokyselin a polyfenolů. Více se dozvíte v profilu produktu Pro Dialvit44, kde si můžete produkt zakoupit. Pokud máte malé děti, pořiďte jim také Pro Dialvit Kids – multivitamínový doplněk pro děti.