Proteiny – základní stavební kameny našeho těla

Životně důležité bílkoviny se skládají z aminokyselin a patří k základním stavebním kamenům lidských buněk. Naše tělo proteiny vytváří z 20 různých aminokyselin. Ty jsou rozděleny do 3 kategorií.

 

Aminokyseliny a jejich dělení

18.proteiny_1

1. Esenciální aminokyseliny

Celkem 8 esenciálních aminokyselin si tělo nedokáže vyrobit samo, a proto je musíme dodávat potravou.

  • Isoleucin
  • Leucin
  • Lysin
  • Methionin
  • Phenylalanin
  • Threonin
  • Tryptophan
  • Valin

2. Semi-esenciální aminokyseliny

Tělo si samo dokáže některé aminokyseliny vyrobit, ale v určitých situacích ne v dostatečném množství. Potřeba těchto aminokyselin roste při zvýšené potřebě bílkovin – například během růstu, v těhotenství, při sportu nebo ve stáří.

  • Arginin
  • Asparagin
  • Cystein
  • Glutamin
  • Glycin
  • Histidin
  • Prolin
  • Tyrosin

3. Neesenciální aminokyseliny

Tyto neesenciální aminokyseliny si tělo dokáže vyrobit samo.

  • Alanin
  • Asparaginsäure
  • Glutaminsäure
  • Serin

 

proteiny-1Jaké jsou funkce bílkovin v těle?

Proteiny v organismu plní mnoho funkcí, např.:

    • udržují svalovou hmotu
    • podporují nárůst svalové hmoty
    • udržují normální stav kostí

 

V těle vytvořené proteiny můžeme ještě dělit na:

  • Strukturní bílkoviny – nacházejí se především v pojivové tkáni, kostech, chrupavkách a ve svalech, které jsou velmi důležité pro udržení struktury těla.
  • Imunitní proteiny – protilátky našeho imunitního systému, které jsou zodpovědné za boj s patogeny.
  • Transportní proteiny – ty dělíme ještě do 2 kategorií – transmembránové proteiny a plazmatické proteiny. Transmembránové proteiny se nacházejí v biomembránách, kterými mohou být přenášeny určité látky. V krvi se pak nacházejí plazmatické bílkoviny, kterými se přenášejí látky jako jsou tuky, hormony a kyslík, a regulují srážlivost krve.
  • Motorické proteiny – ve svalech se nacházejí ještě motorické proteiny – aktin a myozin – které vykonávají svalové kontrakce.

 

Kolik bílkovin potřebujeme?

Denní potřeba bílkovin u dospělého člověka je silně závislá na individuálním metabolismu. Obvykle se udává 0,9 až 1 g bílkovin na kg tělesné hmotnosti. Při zvýšené psychické a fyzické zátěži, jako jsou stresové situace nebo sportovní aktivity, se potřeba bílkovin zvyšuje – o 0,3 až 1 g na kg tělesné hmotnosti.

U velmi aktivních sportovců se doporučuje příjem bílkovin přibližně 1,4 až 2 g bílkovin na kg tělesné hmotnosti, protože při extrémní dlouhodobé námaze se pro výrobu energie využívá až 10 % tělu vlastních bílkovin. Esenciální aminokyseliny hrají důležitou roli zejména u silových sportovců a kulturistů. Čím více jich dodáme, tím více se stimuluje syntéza bílkovin ve svalech, protože bílkoviny podporují nejen udržení, ale i nárůst svalové hmoty. U ambiciózních silových sportovců může potřeba bílkovin dokonce stoupnout až na 3 g na kg tělesné hmotnosti.

proteiny-2Které potraviny jsou bohaté na bílkoviny?

Existuje mnoho potravin s vysokým podílem bílkovin. Mezi ně patří zejména následující potraviny:

  • Luštěniny jsou chutným a všestranným zdrojem bílkovin. Obsahují přibližně čtvrtinu kvalitních bílkovin. V čele žebříčku je čočka (26 g bílkovin na 100 g), hrách (23 g na 100 g) a cizrna (20 g na 100 g). Jsou vysoce kvalitním zdrojem proteinů, zejména pro vegetariány a vegany. Chutnají dobře v polévce, v hummusu nebo i v salátu.
  • Konopná semínka již po staletí patří mezi superpotraviny, a ne bezdůvodně. Obsahují mnoho cenných látek a proteinů (37 g na 100 g). Hodí se k těstovinám, proteinovým koktejlům i kaším.
  • Libové hovězí maso (svíčková, rumpsteak, topside) poskytuje 26 g bílkovin na 100 g. Cenný zdroj proteinů a dalších látek pro svaly a kosti.
  • Obsah bílkovin v arašídech je 26 g na 100 g. V přímém srovnání je to více než obsah bílkovin v mandlích, kešu oříšcích a vlašských ořeších. Přestože arašídy obsahují asi 50 % tuku, jsou velmi zdravé, protože podíl mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin je velmi vysoký.
  • Ryby mají také vysoký obsah bílkovin. Například 100 g makrely obsahuje 24 g bílkovin nebo 100 g tuňáka 22 g bílkovin. Dobrým zdrojem bílkovin jsou také mořské plody, jako jsou krevety nebo mušle. Kromě toho ryby obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, které podporují zdravou funkci mozku, srdce a zraku.

 

Živočišné nebo rostlinné bílkoviny, co je lepší?

Živočišné a rostlinné produkty obsahují v podstatě stejné aminokyseliny. Liší se pouze složením a množstvím. Všechny se rozkládají v žaludku a střevech a do krevního oběhu se dostávají stejným způsobem.

Bílkoviny z živočišných zdrojů mají obvykle vysoký obsah esenciálních aminokyselin. Jsou tedy podobné proteinům v lidském těle. Lidské tělo navíc dokáže živočišné bílkoviny snáze využít a přeměnit je na tělu vlastní bílkoviny. Celkově to znamená, že živočišné bílkoviny mají mimořádně vysokou hodnotu.

Rostlinné bílkoviny jsou nicméně považovány za zdravější, protože živočišné zdroje často obsahují více nasycených tuků a produkují v těle mnohem více kyseliny močové. Rostlinné zdroje bílkovin jsou také bohaté na cenné látky, jako jsou vitaminy, sekundární rostlinné sloučeniny a vláknina.

 

Má smysl doplňovat bílkoviny formou doplňků stravy?

Příjem bílkovin z dobře postavené a vyvážené stravy je v zásadě dostačující. Zvýšený příjem bílkovin potřebují zejména sportovci, maminky v těhotenství a při kojení, senioři.

Kromě stravy proto existuje také možnost podpořit naše tělo pomocí výživových doplňků s proteiny. Pokud se rozhodnete užívat doplněk stravy, měli byste se při jeho nákupu zaměřit na několik věcí.

 

Na co se zaměřit při výběru proteinového prášku?

Málo přísad

Počet ingrediencí na etiketách proteinových výrobků je často velmi mnoho. Čím kratší seznam použitých složek, tím je obvykle proteinový prášek kvalitnější. Mezi složkami by se neměla objevit sladidla, látky určené k aromatizaci, emulgátory ani zahušťovadla.

Vyrobeno v Německu

Důležité je také dbát na dobrou kvalitu a transparentní původ surovin. Výrobní a produkční procesy v Německu podléhají nejpřísnějším pravidlům podle norem DIN ISO a konceptu HACCP. Ty mimo jiné stanoví hygienické předpisy a přísný systém řízení kvality pro výrobní zařízení.

Vysoký obsah bílkovin

Proteinové výrobky by měly obsahovat co nejvíce bílkovin. Orientačně lze stanovit obsah bílkovin 75 gramů na 100 gramů prášku. Obsah proteinů je uveden v nutričních údajích výrobku.

 

Ze sortimentu Mitolife – Pro Amino M8 a Pro Amino Spezial

TISSO_Naturprodukte_Pro-Amino_MA8Pro Amino MA8

Pro Amino MA8 dodává tělu všech 8 esenciálních aminokyselin v rychle vstřebatelné, volné formě a v poměru, který dokonale odpovídá lidskému aminokyselinovému vzorci.

99% anabolicky využitelných proteinů.

V jedinečném složení Pro Amino MA8 nemá žádná aminokyselina limitující účinek, takže všechny obsažené aminokyseliny jsou prakticky zcela k dispozici pro tvorbu tělesných bílkovin: 99 % aminokyselin je metabolizováno anabolicky. To znamená, že katabolickými procesy vzniká pouze 1 % odpadního dusíku a energie, což šetří kalorie a ulevuje játrům, ledvinám a trávení.

 

 

TISSO_Naturprodukte_Pro-Amino-SpezialPro Amino Spezial

Rostlinný protein Pro Amino Spezial je kvalitní zdroj rostlinné bílkoviny.

Bílkoviny jsou nezbytné při budování svalové hmoty například pro kondiční kulturisty a fitness sportovce. Jejich spotřeba v našem organismu však stoupá s každou námahou jak duševní tak i fyzickou např. při stresu, fyzickém i psychickém vypětí, sportu, namáhavém zaměstnání, rekonvalescenci, po úrazech. V těchto a dalších případech vyžaduje náš organismus extra péči a extra výživu. 

Pro Amino Speciál obsahuje 50% rýžového a 50% hrachového proteinu a proto je vhodný i pro vegany.