Přírodní doplňky stravy pro Vaše Mazlíčky již brzy na našem e-shopu!

Histaminová intolerance a autoimunitní onemocnění – jak je zvládnout?

Histaminová intolerance a autoimunitní onemocnění jsou dvě oblasti zdraví, které mohou významně ovlivňovat kvalitu našeho života. Přestože jsou tyto problémy složité, klíčem k jejich zvládnutí je správná péče o tělo – ať už prostřednictvím zdravé stravy, podpory střevní mikroflóry nebo přírodními doplňky stravy. V tomto článku vás seznámíme s příčinami těchto problémů, jejich dopadem na náš organismus a způsoby, jak můžete své zdraví podpořit díky produktům značky Tisso, jež najdete na našem e-shopu MitoLife.

Co je histaminová intolerance?

Histaminová intolerance není klasická alergie, ale stav, kdy tělo není schopno efektivně odbourávat histamin – látku, která hraje důležitou roli v našich imunitních procesech, regulaci žaludeční kyseliny i nervových funkcí. Zvýšená hladina histaminu může způsobovat řadu obtíží, jako jsou například:

  • trávicí potíže,
  • bolesti hlavy,
  • kožní projevy (např. vyrážky),
  • únava a další problémy.

Histamin se v těle odbourává dvěma enzymy – DAO (diaminooxidáza) a HNMT (histamin-N-metyltransferáza). Jejich narušená funkce (např. vlivem genetických predispozic, poškození střevní sliznice nebo užíváním léků) může vést k hromadění histaminu a jeho negativnímu vlivu na tělo.

Rozdělení potravin dle HIT

povolené

zkušební

rizikové

ovoce

asijská hruška

banán sotva zralý

ananas

 

bálé hrozno bez pecek

borůvky

angrešt

 

granátové jablko

citrón

avokádo

 

hrušky

černý rybíz

blumy

 

liči

jablka

broskve

 

melouny, krom vodního

kaki

brusinky

 

rakytník

karambola

grep

 

rebarbora

kdoule

guava

 

 

klikva

hrozny

 

 

mango

jahody

 

 

tomel

kiwi

 

 

třešně

kokos

 

 

vodní meloun

liemtka

 

 

 

maliny

 

 

 

mandarinky

 

 

 

meruňky

 

 

 

mirabelky

 

 

 

moruše

 

 

 

nektarinky

 

 

 

ostružiny

 

 

 

pomelo

 

 

 

pomeranče

 

 

 

rozinky

 

 

 

rybíz červený

 

 

 

sušené ovoce

 

 

 

špendlíky

 

 

 

švestky

 

 

 

višně

zelenina

batáty

artyčok

baklažán

 

brambory loupané

brambory barevné loupané

čerstvá pálivá paprika

 

celer

brambory neloupané

dýně

 

cuketa

brokolice

kapusta

 

čekanka

cibule

křen

 

čerstvá kukuřice

fazole máslové-sporné

kvašená zelenina

 

česnek

hrách

kysané zelí

 

fenykl

hrachové výhonky

kyselé okurky

 

mrkev

kedlubna

lilek

 

ne fialové

květák

mungo

 

šalotka

pórek

olivy

 

topinambur

růžičková kapusta-sporné

rajčata a všechny výrobky

 

ze začátku ne syrový

salátová okurka

špenát

 

 

tuřín

tykev

 

 

zázvor

větší množství cibule

 

 

zelené papriky

 

 

 

zelí bílé

 

 

 

zelí červené

 

 

 

zelí čínské

 

 

 

žlutá rajčata-sporné

 

cereálie

oves- jen bio bezlepkový

špalda

ječmen

 

 

v omezeném množství

kamut

 

 

 

lepek

 

 

 

pšenice

 

 

 

žito

saláty

hlávkový

čekanka

pampeliška

 

ledový

polníček

rukola

 

římský

 

 

mléčné produkty

kozí a ovčí čerstvé sýry

čerstvé mléko

kysané výrobky

kozí a ovčí

kozí a ovčí tvaroh

 

sýřené sýry

 

čerstvá smetana

 

tavené sýry

maso

čerstvé, bez přidaných látek

bůvolí

balená hotová jídla

 

hovězí

čerstvá bílá ryba

jídla v restauraci

 

jehněčí

čerstvá chobotnice

konzervy

 

králičí

čertvé drůbeží bez kůže

losos

 

telecí

chycená a ten den uvařená

mražené ryby

 

kachní

husí

nakládané, marinované, uzené

 

 

 

ostatní ryby

 

 

 

plody moře

 

 

 

psštrosí

 

 

 

sušené, vnitřnosti

 

 

 

tuňák

 

 

 

vepřové

 

 

 

veškeré maso mleté, balené

 

 

 

všechny uzenina bez vyjímky

 

 

 

zvěřina

luštěniny

 

červená čočka

čočka, ne červená

 

 

 

fazole

 

 

 

mléka sýry ze sóji

 

 

 

sója a vše z ní

 

 

 

tempeh

 

 

 

tofu

 

 

 

cizrna

vejce

žloutek tepelně upravený

bílek řádně tepleně upravený

bílek

 

 

 

sušený a všechny jeho varianty

mléčné produkty

mléko čerstvé bez přidaných látek

mozarella

všechny hotové, ochucené výrobky

z kravského mléka

tvaroh

žervé-pozor na složení

acidofilní a zakysané mléko

 

cottage

smetanový jogurt-sporné

podmáslí

 

čerstvý nefermentovaný sýr

pomazánkové máslo

kysaná smetana

 

jogurt z plnotučného mléka

mladá gouda - kvalitní

UHT mléko

 

mascarpone

 

všechny sýřené sýry

 

riccota

ovesné a rýžové mléko

tavené sýry

 

smetana čerstvá

kokosové mléko

 

koření a bylinky

bazalka

vanilka

anýz

 

máta

bobkový list

hořičné semínko

 

mořská sůl

česnek-ne syrový

hřebíček

 

pažitka

kari -list

chilli

 

petržel

koriandr

jodizovaná sůl

 

saturejka

kurkuma

kari

 

šalvěj

lemongrass

lékořice

 

 

pepř bílý a černý

muškátový oříšek

 

 

rozmarýn

paprika

 

 

šafrán

polévkové koření

 

 

tamrind

řeřicha

 

 

zázvor

skořice

 

 

 

tandoori

sladidla

rýžový sirup

med

cukr všechny druhy

 

čekankový sirup

 

sladidla

semínka a oříšky

mák

kešu syrové

všechny druhy ořechů

 

 

 

všechna semínka

bezlepkové

čiroková mouka

amarant

klasické vločky

 

proso

kaštan

kukuřičné lupínky

 

psyllium

kukuřice

popcorn

 

quinoa

pohanka loupaná

 

 

rýže hnědá bio

 

 

kvasnice

 

 

žádné!!!

houby

 

 

žádné!!!

řasy

 

 

žádné!!!

nápoje

neperlivá voda filtrovaná

bílý čaj

čokoláda, kakao

 

lipová čaj

roiboos čistý - ne směs

černý čaj

 

mátový čaj

minerálka nesycená

komerční čaje

 

 

léčivé prameny

mošty

 

 

 

sycené slazené nápoje

speciální

karob

kyselina citrónová

aditiva a aromata

 

 

 

konzervační látky

Co jsou autoimunitní onemocnění?

Autoimunitní onemocnění vznikají, když imunitní systém začne mylně napadat vlastní buňky a tkáně. Mezi nejčastější typy těchto onemocnění patří:

  • celiakie,
  • Hashimotova tyreoiditida,
  • revmatoidní artritida,
  • lupus erythematodes,
  • psoriasis (lupénka),
  • diabetes 1. typu apod.

K příčinám autoimunitních onemocnění patří genetika, chronické záněty, narušená střevní bariéra („leaky gut“) nebo i infekce (např. virus Epstein-Barrové, Herpesvirus či Helicobacter pylori).

Jak na zvládnutí těchto problémů?

Základem je podpora zdraví střev, snížení zánětu a regulace imunitní odpovědi. Správná strava, životní styl i vhodné doplňky stravy mohou hrát klíčovou roli. Doporučujeme produkty značky Tisso, které pomáhají podporovat tělo v boji s histaminovou intolerancí i autoimunitními problémy.

Doporučené produkty Tisso


1️⃣ Pro Basan Complete
Pro Basan Complete je speciálně navržený probiotický preparát, který obsahuje 12 různých kmenů, které se přirozeně nacházejí v našem tenkém střevě. Kromě těchto kmenů je výrobek obohacen o důležité vitamíny skupiny B.


2️⃣ Pro Präbioma
Prebiotika a probiotika pro růst zdravé střevní mikroflóry a obnovení střevní sliznice.
Pro koho: Skvělé pro všechny, kdo potřebují podpořit zdraví střev a imunitu.


3️⃣ Pro Mucosa
Podpora regenerace střevní bariéry díky kombinaci aminokyselin, antioxidantů a klíčových živin.
Pro koho: Ideální při problémech se „syndromem děravého střeva“ nebo oslabené střevní sliznici.


4️⃣ Pro Dialvit 44
Obsahuje komplex vitamínů a minerálů pro zdravý metabolismus, snížení zánětů a podporu imunitního systému.
Pro koho: Pacienty s autoimunitními problémy nebo histaminovou intolerancí.


5️⃣ Pro Mineral Complete
Bioaktivní forma minerálů a stopových prvků pro podporu organismu během stresu a zánětů.
Pro koho: Člověka se zvýšenou potřebou minerálů a při zánětlivých stavech.


6️⃣ Pro Sirtusan
Antioxidanty, které pomáhají tělu v boji proti chronickým zánětům a podporují detoxikaci.
Pro koho: Osoby hledající účinnou detoxikaci a s chronickými záněty.


7️⃣ Pro Amino MA8
Zdroj esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje pro regeneraci a podporu svalů, tkání a imunitního systému.
Pro koho: Vhodné při regeneraci těla nebo oslabené imunitě.

Kvašené produkty jako Pro Em San nejsou vhodné při histaminové intoleranci.

Praktické tipy pro zdraví

  • Zaměřte se na protizánětlivou stravu bohatou na zeleninu, omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty.
  • Pijte dostatek vody a udržujte hydratační rovnováhu.
  • Minimalizujte stres pomocí jógy, meditace nebo mindfulness.
  • Dopřejte si kvalitní spánek (min. 7–8 hodin).
  • Dbejte na pravidelnou fyzickou aktivitu, která podpoří metabolismus a sníží zánět.

Závěr

Histaminová intolerance a autoimunitní onemocnění mohou ovlivnit váš život, ale správnými kroky je možné tyto stavy zvládnout. Podpora střevního zdraví, prevence zánětů a péče o tělo pomocí přírodních produktů jsou klíčem k lepšímu zdraví.


Navštivte náš e-shop MitoLife a objevte produkty značky Tisso, které vám mohou pomoci na cestě za lepším zdravím. Pokud potřebujete poradit s výběrem nebo máte otázky, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás.


➡️ Objevte produkty Tisso zde: Vstup do e-shopu


Přejeme vám pevné zdraví a spokojený život,
Váš tým MitoLife