🎄 Tým Mitolife má vánoční dovolenou 23.12.–5.1. Objednávky pro doručení do Vánoc přijímáme do 19.12. Ostatní budou vyřízeny od 6.1. Děkujeme! 🎁

Jak na lepší trávení? Co může být v procesu trávení v nepořádku?

Trávicí systém – žaludek, tenké střevo, tlusté střevo

Trávení je komplexní proces, při kterém dochází jednak k rozložení a k trávení přijaté potravy a k jejímu přeměnění v energii, a jednak k vyživení všech buněk a tkání těla vitamíny a minerály. Na trávení se podílí několik důležitých orgánů našeho těla, se kterými můžeme mít menší či větší problémy. V dnešním článku si ukážeme, o jaké hlavní orgány se jedná, jakou mají funkci, a co je možné udělat pro jejich lepší funkci. Nebudeme však probírat kompletně všechny procesy, které při trávení probíhají, pouze se zaměříme na vybrané aspekty a části zažívacího procesu.

 

Ústa

Ač se tomu budete možná divit, část trávicího procesu začíná již v ústech, i když se nejedná o orgán v pravém slova smyslu, jak bychom si mohli myslet. Celá žvýkací soustava má úkol potravu co nejdokonaleji mechanicky zpracovat. Na tom, jak dobře svoji stravu pokoušeme, a v jakém stavu bude směřovat do žaludku a dále do tenkého a tlustého střeva, záleží hodně. Čím kvalitněji bude potrava pokousaná, rozmělněná, tím méně práce bude mít žaludek, slinivka, tenké i tlusté střevo.

V ústech kromě mechanického rozmělnění také dochází k předtrávení sacharidů. Trávící soustava a tím pádem i slinivka břišní může při korektním kousání a naslinění produkovat méně enzymů, než v případě nedostatečného rozkousání potravy, tzn. není tolik "opotřebovávaná".

Tip:  Jezte pomalu, každé sousto pořádně rozžvýkejte, vychutnejte. Nikdy nejezte ve spěchu a ve stresu, protože z tohoto pohledu dochází k různým poruchám trávení nejčastěji. Zkuste si na to dát pozor, na jídlo si udělejte vždy čas a jezte pravidelně.

Pro zlepšení trávení zkuste také potraviny před konzumací upravovat tak, abyste měli se žvýkáním co nejmenší problémy. Například ovoce a zeleninu mixujte či najemno strouhejte, dělejte si rozmixované kaše, zeleninu doměkka napařte a podobně. Dopřejte si třeba pravidelně zelené banánové smoothie.

 

Žaludek

Do žaludku putuje z hltanu rozmělněná potrava nejdříve. Má za úkol zlikvidovat všechny choroboplodné zárodky v potravě, potravu rozložit a promíchat, natrávit bílkoviny a další složky potravy. V trávicím procesu žaludek zastává velmi důležitou funkci a také na jeho funkci záleží, jak dokonale či nedokonale bude potrava v další části trávícího procesu zpracována.

Tip: pro lepší funkci žaludku je důležité jej nepřetěžovat a nepřidělávat mu zbytečně práci: hodně žvýkat potravu na co nejmenší kousky, nepřejídat se (čím více potravy je v žaludku, tím více musí vylučovat žaludeční šťávy a tím nedokonaleji může potravu pro další krok v procesu trávení připravit), nepřijímat nadměrné množství tuků a samozřejmě alkohol.

 

Tenké a tlusté střevo

Až v tenkém střevě dochází k hlavní části trávení, tedy ke vstřebávání živin. Potrava putuje střevem díky pohybu střev, tzv. peristaltice střev. Střevní kliky po stěnách střeva mají za úkol vychytávat jednotlivé prvky, aby je mohly poslat lymfatickým nebo krevním systémem všude tam do těla, kde jsou potřeba.  Sacharidy, bílkoviny, tuky – to vše mají za úkol klky z potravy v průběhu cesty tenkým střevem dostat. A tenké střevo má ještě jednu důležitou úlohu – po využití energie potravy samotnými buňkami posílají zpět do tenkého střeva metabolické odpady, které při přeměně energie vznikají.

Tip: pro tenké střevo je důležitý pravidelný režim v příjmu potravy a hlavně klid. Po jídle není vhodné vykonávat žádnou těžkou práci, aby mělo střevo dostatek prostoru a klidu potravu strávit. Není dobré střevo zatěžovat velmi častými svačinami a samozřejmě přejídáním.

V tlustém střevu pak dochází k závěrečné fázi trávicího procesu. Je zde absorbována voda z potravy a některé minerální látky.

V tlustém střevě se také nachází mnohem více bakterií než v tenkém střevě. A právě vhodné bakterie (tvořící střevní mikrobiom) jsou pro naše zdraví velmi důležité. Říkáme tomu konzistentní střevní prostředí, které je potřeba udržovat jak v tenkém, tak tlustém střevě. Na konzistentním prostředí se podílí rozmanitost látek, které jsou dodávány prostřednictvím potravy, aby podporovaly rozvoj mimořádně komplexního společenstva bakterií. Tyto bakterie liší počtem jedinců i druhů a také svou činností.

 

Proč je správný poměr mezi „hodnými“ a „zlými“ bakteriemi pro naše trávení i kompletní zdraví tak důležité?

  • Při trávení potravy bakterie podporují rozklad rostlinných vláken s vyplavením minerálních látek a stopových prvků. Střevní bakterie jsou totiž schopné fermentovat nestravitelné sacharidy (tzv. vlákninu).
  • Stimulují náš imunitní systém.
  • Zásobují organismus vitamíny (vitamíny B1, B2, B6, B12 a K).
  • Zásobují střevní sliznici energií.
  • Podporují střevní peristaltiku (pohyb střev).
  • Napomáhají detoxikaci od průmyslových a cizorodých látek, jedů, apod.
  • Pomáhají bránit rozmnožení škodlivých mikroorganismů, které mohou zapříčinit záněty střevní sliznice či chronický průjem.

 

Zdraví střevní sliznice závisí na složení našeho mikrobiomu

Mezi poruchy a onemocnění, které se dávají do spojitosti s poškozením střevní sliznice, patří zejména: alergie, astma, úzkostné stavy, ADD (porucha pozornosti), nafouklé břicho, bakteriální infekce, rakovina střev, střevní křeče, průjem, záněty střeva, jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida, deprese, senná rýma, zvýšená náchylnost k infekcím (slabá imunita), nedostatek aminokyselin, vitamínů a minerálů, migrény, neurodermitida, plísňové infekce, bolestivá onemocnění jako fibromyalgie a revmatické obtíže, zácpa, virové infekce.


Náš bestseller – probiotika Pro Em San

TISSO_Naturprodukte_Pro-EM-san

Výživový doplněk Pro Intest

TISSO_Naturprodukte_Pro-Intest

V našem eshopu najdete třeba přípravek Pro Intest, který obsahuje vyvážený poměr hodnotných tradičních hořkých bylin. 

 

Pro Basan Complete

TISSO_Naturprodukte_Pro-Basan-Complete

Pro Basan Complete je probiotický přípravek.
Jedná se o doplněk stravy s čistě rostlinou vlákninou, aktivními mikroorganismy a B-vitamíny.